Efectele anticancerigene ale polifenolilor
vineri, 19 octombrie 2018,
Publicat în Informații generale
Fitonutrienții sunt componente naturale ale plantelor cu funcții importante precum protejarea plantelor de insecre, boli, secetă, raze ultraviolete și poluanți. Cei mai cunoscuți fitonutrienți sunt polifenolii, carotenoidele, flavonoidele, catehinele și izoflavonele. Există numeroase sub-clasificări ale fitobutrienților, care includ lignani, acizi fenolici și indoli. Flavonele sunt prezente în legume precum pătrunjelul și țelina, roșii și citrice. Catehinele sunt prezente în fructe, vin roșu, ceai verde și ciocolată. Lignanii se găsesc în diferite legume, cereale, boabe și semințe de in. În afara faptului că protejează plantele împotriva numeroaselor organisme patogene și razelor ultraviolete, polifenolii acționează și ca antioxidanți și agenți antiinflamatorii.
Până de curând, fitonutrienții nu erau considerați importanți pentru organismul uman, totuși acum se consideră că sunt necesari pentru susținerea vieții umane. Majoritatea au proprietăți anticancerigene. Cantitatea reală de polifenoli utili disponibili pentru organismul uman depinde de biodisponibilitatea lor – adică de felul în care compusul este digerat, absorbit și metabolizat în organism. Cantitatea necesară pentru a ajunge la concentrația de protecție de obicei nu poate fi atinsă doar prin alimentație.
Multe studii de cercetare se focalizează pe polifenolii individuali pentru a înțelege acțiunea lor biologică în organismul uman. Totuși, adevăratele beneficii ale acestor compuși la nivel celular sunt influențate de interacțiunile lor atât între ei cât și cu alte microelemente nutritive.
În această pagină de noutăți științifice despre sănătate ne vom axa pe câțiva dintre cei mai importanți și studiați polifenoli și modul cum funcționează ei în organism.
Quercetina este prezentă în ceapă, mere, fructe de pădure și bioflavonoide din citrice și are puternice proprietăți antioxidate și antiinflamatorii. S-a demonstrat că induce moartea celulelor canceroase (apoptoza) fără a afecta celulele normale. Quercetina este esențială pentru absorbția corespunzătoare a vitaminei C și de asemenea previne distrugerea vitaminei C în organism. Quercetina este un puternic component antialergic și este important pentru menținerea unor vase de sânge puternice.
Curcuminul care se găsește în turmeric, în condimentul indian curry, acționează ca un curățător de radicali liberi și poate preveni deteriorarea oxidativă a ADN-ului, prevenind potențial cancerul. Proprietățile anticancerigene ale curcuminului includ diferite mecanisme celulare precum reducerea creșterii celulelor canceroase, inițierea apoptozei, inhibarea enzimelor de digerare a colagenului numite metaloproteinaze de matrice (MMP) și prevenirea angionegezei. Prin inducerea enzimelor implicate în moartea celulară, curcuminul poate elimina selectiv celulele canceroase formate în sistemele de organe.
Resveratrolul este prezent în concentrații foarte mari în struguri, vin roșu și suc de grapefruit roșu și este utilizat în mod obișnuit ca agent anti-îmbătrânire datorită proprietăților sale antioxidante. Proprietățile anticancerigene ale resveratrolului sunt atribuite acțiunii sale selective de ucidere a celulelor canceroase și de reducere a creșterii vaselor de sânge din tumori. Prin inhibarea enzimelor de distrugere a colagenului numite metaloproteinaze de matrice(MMP), resveratrolul are și proprietăți anti-metastază. Acțiunea anticancerigenă a resveratrolului a fost studiată în cazul mai multor forme de cancer printre care mielomul multiplu, cancerul de plămâni, de piele, de sân, de prostată sau de stomac.
Catehinele sunt prezente în ceaiul verde care conține mai mulți polifenoli printre care și galatul de epigalocatehină (EGCG). EGCG are cele mai mari proprietăți antioxidante și anticancerigene. Este cea mai studiată catehină din ceaiul verde în cercetările asupra cancerului. S-a dmonstrat că poate inhiba dezvoltarea tumorilor prin creșterea genelor supresoare din tumori (p53 și Bax) inducând apoptoza și modificând alte căi biologice, pentru a preveni cancerul. Totuși, folosit individual, EGCG, ca și ceilalți polifenoli, tind să aibă o concentrație mare doar în sistemul digestiv. Biodisponibilitatea scade treptat astfel că prea puțin compus bioactiv ajunge în sânge și alte țesuturi, ca să mai fie eficient. Studiile in vivo și in vitro au arătat că atunci când polifenolii lucrează sinergic, acest lucru le mărește biodisponibilitatea.
Polifenolii ajută la susținerea sistemului imunitar, având proprietăți antioxidante și anticangerigene. În prezent, majoritatea cercetărilor despre mecanismele anticancer se fac cu polifenoli individuali. Însă din cauza biodisponibilității lor scăzute, polifenolii sunt mult mai eficienți atunci când sunt combinați sinergic decât atunci când sunt utilizați individual. Munca noastră de la Institutul de Cercetare Dr.Rath se focalizează pe acțiunea sinergică a elementelor nutritive și pe faptul că o anumită combinație specifică are un efect mai pronunțat decât oricare din aceste elemente nutritive, luat individual. Conform cercetărilor noastre, combinații specifice de polifenoli și alte microelemente nutritice ajută la creșterea eficienței generale chiar și atunci când se folosesc doze mai mici de componente individuale.
Oamenii noștri de știință au publicat o un capitol cuprinzător în cartea ”Nutrients”. Acest capitol a inclus rezultatele studiilor noastre in vivo și in vitro asupra proprietăților anticancerigene ale unei combinații specifice de polifenoli.* Combinația de polifenoli utilizată în studiul nostru includea quercetină, extract de ceai verde, extract de rădăcină de turmeric (curcumin), morcov și extracte din diferite plante crucifere precum broccoli, conopidă și varză. Rezultatele acestui studiu arată că o combinație a acestor polifenoli a fost mai eficientă în afectarea multor căi metabolice implicate în carcinogeneză, ceea ce a avut ca și consecință inhibarea dezvoltării cancerului, spre deosebire de alte substanțe utilizate individual.
Am studiat eficiența acestei combinații pe celule de cancer scuamos de cap și gât, atât in vitro cât și in vivo. Rezultatele au arătat că această combinație a fost eficientă în inhibarea dezvoltării celulelor canceroase și a oprit și migrarea celulelor, inhibând enzimele tip metaloproteinaze de matrice (MMP). În plus, studiile in vivo au arătat că o combinație de polifenoli poate reduce dezvoltarea tumorilor cu aproximativ 68% și greutatea lor cu 63%. Efecte similare au fost observate în celulele de fibrosarcom și melanom, ambele fiind tipuri de cancer extrem de agresiv. Fibrosarcomul este cancerul părții fibroase a țesutului conjunctiv și se dezvoltă în special în oase și mușchii din jur. Combinația sinergică de polifenoli a inhibat creșterea celulelor de fibrosarcom și melanom cu până la 60-80%. În cazul melanomului, enzimele MMP au fost blocate 100%, ceea ce a redus semnificativ potențialul răspândirii.
Am utilizat de asemenea o combinație de polifenoli cu extract de ceai verde împreună cu o combinație de vitamine, aminoacizi și alte microelemente nutritive în peste 50 de tipuri diferite de cancer. O astfel de abordare multi-țintă este foarte rar utilizată în cercetările din domeniul cancerului. Studiile noastre au demonstrat că această combinație de elemente nutritive multiple poate încetini în mod eficient dezvoltarea tumorilor fără a afecta celulele sănătoase, poate opri răspândirea cancerului prin blocarea enzimelor MMP sau oprirea degradării țesutului de colagen și întărirea acestuia, prin scăderea fluxului de sânge către o tumoare (angiogeneză). Combinația noastră sinergică de microelemente nutritive și polifenoli s-a dovedit eficientă în toate etapele progresului cancerului. Deși sunt potențial utili ca antioxidanți, biodisponibilitatea polifenolilor poate deveni un subiect de preocupare. Unele dintre studiile noastre au arătat că o combinație de quercetină cu extract de ceai verde poate mări semnificativ eficiența extractului de ceai verde.
Terapiile curente ale cancerului nu au fost satisfăcătoare și sunt asociate cu efecte adverse periculoase. Rezultatele cercetărilor noastre arată că utilizarea unei combinații de polifenoli și microelemente nutritive nu doar că oprește dezvoltarea și răspândirea cancerului, dar și întăresște țesutul conjunctiv, mărind astfel eficiența acesteia.
* A Niedzwiecki et al., Nutrients, 2016, 8, 552; DOI: 10.3390/nu8090552
Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2018/04/the-anticancer-effects-of-polyphenols-part-1/
şi https://www.dr-rath-foundation.org/2018/04/the-anticancer-effects-of-polyphenols-part-2/
Publicat cu permisiune