artilel 1

Potenţialele pericole ale îndulcitorilor artificiali

“Noi cercetări au descoperit că îndulcitorii artificiali obișnuiți pot provoca îmbolnăvirea bacteriilor intestinale anterior sănătoase și invadarea peretelui intestinal, ceea ce poate duce la probleme grave de sănătate.” [Sursa: Medicalexpress.com]

COMENTARIU

Deşi autoritățile guvernamentale susțin de multă vreme că substanțele chimice comercializate ca îndulcitori artificiali sunt sigure, analizele independente ale evaluărilor lor de risc sugerează frecvent contrariul.

O analiză independentă recentă a evaluării riscului Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) pentru aspartam, cel mai utilizat îndulcitor artificial din lume, ridică îndoieli serioase cu privire la siguranța acestui produs chimic. Publicată în 2019 de oamenii de știință de la Universitatea din Sussex din Marea Britanie, analiza a constatat că, din 73 de studii care indică aspartamul ar putea fi dăunător, evaluarea EFSA a scăzut rezultatele fiecăruia. În schimb, EFSA a clasificat 84 % dintre studiile care susțineau că nu există dovezi despre un astfel de produs chimic considerat „de încredere”.

Publicată în decembrie 2013, evaluarea de risc a aspartamului de către EFSA a fost furnizată de așa-numitul său „panou privind aditivii alimentari și sursele de nutrienți adăugați în alimente”. După efectuarea unei examinări  a evaluării EFSA din punct de vedere al medicinei legale, oamenii de știință independenți din Marea Britanie, profesorul Erik Millstone și dr. Elisabeth Dawson, au descoperit că aceasta are numeroase defecte. Printre acestea se numără faptul că a încălcat propriile orientări ale EFSA privind transparența evaluării riscurilor; că a adoptat un prag scăzut pentru acceptabilitatea studiilor pro-aspartam, inclusiv a celor considerate anterior de experţi ca fiind „extrem de inadecvate” și „inutile”  și că a stabilit obstacole inaccesibil de mari pentru studii care indică faptul că substanța chimică nu este sigură. În mod semnificativ, multe dintre cele 73 de studii reduse de EFSA au fost mult mai fiabile decât majoritatea celor care susțin că nu există indicii de risc.

Află mai multe despre dubiile asupra siguranţei aspartamului, inclusiv despre controversata sa autorizare în SUA în 1981, citind acest articol de pe site-ul nostru.

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2021/07/study-shows-potential-dangers-of-artificial-sweeteners/

Publicat cu permisiune