Un nou studiu a descoperit aproape 70 de feluri diferite de medicamente farmaceutice în insectele și păianjenii din râurile din împrejurimile orașului Melbourne, Australia. Comentând descoperirea, cercetătorii își exprimă îngrijorarea că păstrăvii și alte animale care se hrănesc cu insecte sunt expuse la doze zilnice de medicamente precum antidepresivele, care constituie jumătate din medicamentele prescrise oamenilor. Publicat în revista științifică Nature Communications, studiul adaugă o dovadă în plus asupra faptului că industria farmaceutică are un impact periculos asupra lanțurilor trofice, surselor de apă și mediului înconjurător.
Cercetătorii au analizat insecte și păianjeni din și din jurul a 6 cursuri de apă din Melbourne. Căutând 98 de compuși, au descoperit 69 substanțe chimice farmaceutice individuale care proveneau de la 23 de clase de medicamente. Printre acestea se numărau medicamente pentru tratarea aritmiei, depresiei, epilepsiei, durerii, infecțiilor, diabetului, afecțiunilor gastrointestinale, colesterolului mărit, inflamației, bolii Parkinson și altor probleme de sănătate. Cercetătorii au subliniat că este imperativ de înțeles faptul că riscurile pe care expunerea cronică la aceste substanțe le comportă asupra animalelor de pradă care se hrănesc în principal cu insecte și păianjeni. Subliniind și faptul că oamenii care consumă pește pot fi de asemenea afectați, acesta este primul studiu care demonstrează că o gamă atât de largă de medicamente s-a infiltrat în lanțurile trofice.
Poluarea farmaceutică este acum o problemă globală
Departe de a fi unică, în Australia, poluarea farnaceutică a devenit o problemă globală, după cum arată dovezile din ce în ce mai răspândite. În întreaga lume companiile farmaceutice au poluat mediul înconjurător timp de decenii, iar rezultatul este că acum sursele de apă au ajuns să fie contaminate cu cantități măsurabile de medicamente chimice periculoase. Deși rareori autoritățile din domeniul sănătății publice recunosc, realitatea este că facilitățile de tratare a apei nu au fost niciodată proiectate pentru a face față infestării cu compuși farmaceutici toxici.
Deși o parte din medicamentele găsite în apa de la robinet provin de la oamenii care aruncă la toaletă medicamentele pe care nu le iau, sau de la faptul că acestea nu se asimilează în corpul pacienților și astfel se elimină pe căi naturale sfârșind tot în rețeaua de canalizare, mari cantități de substanțe chimice farmaceutice sunt descărcate legal în cursuri de apă care asigură apă potabilă.
În SUA, testele au arătat că cel puțin 51 milioane de oameni beau apă contaminată cu substanțe farmaceutice. Totuși, cifrele reale ar putea fi mult mai mari. Un studiu recent a confirmat că stațiile de tratare a apei care primesc evacuările ce vin de la companiile farmaceutice eliberează mari concentrații de substanțe farmaceutice în apele americane. Deși consecințele pe termen lung nu sunt încă pe deplin înțelese, cercetătorii au demonstrat deja că amestecul de medicamente perturbă sistemul endocrin al peștilor feminizându-i, schimbându-le comportamentul sau ciclurile de reproducere, modificând ritmul de creștere și crescând dimensiunile ficatului.
Pe cealaltă parte a Atlanticului, oamenii de știință din Marea Britanie au găsit în apa de la robinet medicamente puternice, pentru cancer și probleme psihiatrice. Ei avertizează asupra faptului că un embrion în dezvoltare este expus la aceste medicamente în timpul vieții intrauterine și consecințele asupra sa la nivel celular pot fi grave. Un studiu publicat anul acesta a descoperit 29 tipuri de medicamente în apa râurilor din Marea Britanie, printre care antidepresive, antibiotice și medicamente pentru epilepsie.
Analiza apelor din India a dat la iveală 21 ingrediente farmaceutice active, la niveluri de 150 de ori mai mari decât cele descoperite în SUA.
Astfel, este clar că afacerea cu boala a industriei farmaceutice, în valoare de multe miliarde de dolari, nu este durabilă doar din punct de vedere economic, ci și din punct de vedere al mediului înconjurător. Este o dovadă în plus despre motivul pentru care trebuie să înlocuim medicina bazată pe tratarea bolilor cu medicamente, cu un sistem de prevenție și asistență medicală care folosește abordări naturale, sigure și accesibile, demonstrate științific. Poluarea farmaceutică devine rapid un pericol ecologic la scară mare și trebuie abordată urgent de autoritățile naționale, regionale și globale din domeniul sănătății.
Articol de Paul Anthony Taylor
Publicat cu permisiune