O nouă recenzie științifică a examinat dovezile din ce în ce mai multe asupra unei relații inverse dintre nivelul expunerii la soare și mortalitatea de toate cauzele. Publicată în International Journal of Cancer Research and Treatment (IJCRT), lucrarea subliniază că femeile cu obiceiuri de expunere activă la soare au o speranță de viață cu 1-2 ani mai mare. Cum asemenea descoperiri sunt clar contrare sfaturilor promovate de autoritățile de sănătate ale guvernelor, studiul concluzionează că introducerea recomandărilor de expunere controlată la soare poate îmbunătăți sănătatea publică.
După cum descrie lucrarea, expunerea la soare este în mod tradițional principalul contributor al nivelurilor de vitamina D în rândul ființelor umane. Când lumina soarelui atinge pielea, vitamina D este produsă în corp în mod natural. Totuși, deja de 40 de ani autoritățile de sănătate ale guvernelor recomandă evitarea expunerii la soare pentru a evita efectul razelor ultraviolete, ca factor cunoscut ca favorizant al cancerului de piele.
Pentru protecția pielii în cazul expunerii la soare, autoritățile recomandă în general produsele cu factor mare de protecție solară. Totuși acest lucru anulează în esență capacitatea corpului de a produce vitamina D. Ca atare, este foarte posibil ca evitarea expunerii la soare precum și utilizarea abuzivă a produselor cu factor de protecție solară să fie responsabile de creșterea dramatică a numărului de persoane care prezintă deficit de vitamina D. Într-adevăr, un studiu clinic publicat în 2017 în Journal of the American Osteopathic Association a examinat această posibilitate și a atras atenția asupra faptului îngrijorător că 1 miliard de oameni din întreaga lume au niveluri foarte scăzute ale acestui element nutritiv esențial.
Lumina soarelui și vitamina D: primim suficient?
Studiul IJCRT subliniază cum datele nou publicate arată că expunerea scăzută la lumina solară și nivelurile scăzute ale vitaminei D sunt direct legate de o rată crescută a mortalității cauzate de cancerul de piele. De fapt, obiceiurile de expunere redusă la soare în zonele cu intensitate solară redusă constituie în mod similar un factor de risc major pentru mortalitate, mai mare decât cel cauzat de fumat. De aceea este semnificativ faptul că acum cercetările arată că deficitul de vitamina D este strâns asociat cu bolile cronice precum bolile metabolice osoase, tumorile, bolile cardiovasculare, diabetul, tulburările neuropsihiatrice și bolile autoimune. În contrast puternic cu publicarea pericolelor fumatului, de exemplu, autoritățile de sănătate ale guvernelor au decis însă să nu acționeze în ceea ce privește aceste descoperiri.
În studiul IJCRT se acordă o atenție deosebită faptului că pre-eclampsia – o situație care se întâmplă în sarcină și este caracterizată de creșterea tensiunii arteriale, proteine în urină și adesea umflarea mâinilor și picioarelor – și eclampsia, unde apar în plus atacuri de apoplexie, este o cauză majoră a mortalității în întreaga lume. Observând faptul că eclampsia prevalează mai mult pe perioada iernii, autorul lucrării sugerează că acest lucru ar putea fi datorat lipsei de expunere la soare și accentuează faptul că deficitul de vitamina D în sarcina avansată este în mod clar legat de riscul de pre-eclampsie. Din cauza deficitului de vitamina D prevalent la nivel mondial, studiul recomandă administrarea de suplimente cu vitamina D în timpul sarcinii.
Deficitul de vitamina D: o problemă gravă la nivel global
Pentru oricine se îndoiește că deficitul de vitamina D este o problemă de sănătate gravă la nivel global, luați în considerare faptul că până și în Australia – o țară unde oamenii au un stil de viață în aer liber cu lumină solară din plin – atinge nivelul de criză. Până la 70% din australieni au acum deficit sau nivel insuficient al acestui element nutritiv. În SUA și Canada, această problemă este de asemenea larg răspândită. Trei sferturi din adolescenții și adulții din SUA au deficit de vitamina D, în timp ce două treimi din cetățenii canadieni au niveluri mai scăzute decât cele pe care studiul le asociază cu riscul de boli cronice.
O imagine similară a apărut și în Europa, unde nivelurile vitaminei D în sânge sunt scăzute la 70% din populație. Femeile arabe însărcinate au o ”prevalență extraordinar de mare” a deficitului de vitamina D, în timp ce India găzduiește o adevărată epidemie a acestei situații. În mod clar lumea ignoră această problemă de sănătate la nivel global și pericolele pe care le prezintă.