Deși ignorată pe larg în mass media globală, o revoluție tăcută se desfășoară în domeniul tratamentului septicemiei. Afecțiune care pune viața în pericol, septicemia apare atunci când o infecție este scăpată de sub control și declanșează un răspuns imun copleșitor. Acest lucru poate duce la insuficiența anumitor organe, amputări și deces. Responsabilă depeste 250.000 de decese pe an în SUA și aproape 8 milioane în întreaga lume, septicemia este cea mai importantă cauză a deceselor în cazul pacienților spitalizați și o provocare majoră în unitățile de terapie intensivă (ICU) din spitale. În condițiile în care peste 100 de studii clinice au eșuat în a aduce rezultate favorabile pentru pacienții septici în ultimele 3 decenii iar rata mortalității datorate șocului septic, cea mai gravă formă a acestei afecțiuni, rămâne tot de 50%, o abordare care utilizează o combinație sinergică de vitamina C, vitamina B1 și hidrocortizon, a produs rezultate remarcabile.
Dezvoltat de Dr.Paul Marik, medic în departamentul de terapie intensivă de la Eastern Virginia Medical School din Norfolk, Virginia, SUA, tratamentul implică administrarea de vitamine și hormoni pe cale intravenoasă. Într-un studiu publicat în revista Chest în 2017, Dr. Marik și colegii săi descriu cum abordarea lor a avut ca rezultat doar 4 decese din 47 de pacienți. Un materal video inspirațional care prezintă câteva din asistentele din echipă recapitulează cum acest tratament a fost atât de eficient încât pacienții aflați pe moarte și-au îmbunătățit starea generală în doar 12 ore și fac progrese către vindecarea completă.
De la publicarea studiului, în 2017, septicemia a devenit o problemă gestionabilă în ICU condus de Dr.Marik. La un an de la tratarea primului pacient cu acest protocol (la începutul anului 2016) acesta a raportat că atât el cât și echipa sa nu au mai văzut niciun pacient decedând din această cauză în ultimele 12 luni. Ca rezultat, și alte spitale și unități ICU încep acum să aplice această abordare.
Beneficiile uleiului de pește în septicemie
Într-o cercetare similară care aduce și mai multe dovezi despre eficiența elementelor nutritive în tratamentul septicemiei, un nou studiu publicat în Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition a dat la iveală faptul că uleiul de pește poate reduce semnificativ riscul de deces și timpul pe care pacienții grav bolnavi suferind de această afecțiune rămân în unitățile ICU.
Efectuat de cercetători din China, studiul a descoperit că pacienții septici a căror nutriție (interavenoasă) a conținut ulei de pește au avut un risc al mortalității cu 20% mai scăzut. Mai mult, spre deosebire de medicamentele obișnuite folosite în tratarea septicemiei, pacienții nu au suferit niciun fel de efecte secundare. Observând siguranța intervenției, cercetătorii au ajuns la concluzia că uleiul de pește poate avea capacitatea de a îmbunătăți rezultatele clinice.
Prevenția este mai bună decât tratamentul
În ultimă instanță, în vederea atingerii scopului Fundației noastre de a întemeia un nou sistem global de asistență medicală bazat pe abordări naturale și preventive, ținta noastră pe termen lung a fost prevenirea infecțiilor și a septicemiei înainte ca acestea să apară. După cum sublinia Dr.Rath în vizionara sa Declarație de la Barletta din 2014, ”o cuprinzătoare stare de bine și sănătate a oamenilor lumii nu poate fi atinsă prin intermediul medicinei intervenționale care se asigură că bolile sunt tratate de îndată ce apar” În schimb, explica el, ”scopul de a asigura sănătatea tuturor oamenilor lumii poate fi atins numai când focusul asistenței medicale se va muta de la intervenție la prevenție – adică în scopul depistării și corectării disfuncțiilor organismului nostru înainte ca acestea să se transforme în boli”.
Abordarea Dr.Rath asupra infecțiilor din perspectiva medicinei celulare se bazează pe principiul conducător că un aport optim al microelementelor nutritive specifice este crucial pentru construirea unui sistem imun puternic și asigurarea unui răspuns imun eficient. Elementele nutritive cheie includ nu doar vitamina C ci și aminoacizii lizină și prolină, vitamina A, vitaminele B precum B6, B12 și acidul folic, vitamina E și altele. Deficitul cronic al acestor microelemente nutritive în celulele organismului slăbește sistemul imunitar încurajând dezvoltarea infecțiilor. Dar prin asigurarea unui aport zilnic optim al acestor substanțe care susțin vitața, infecțiile și septicemia pot fi prevenite sigur și eficient și milioane de vieți pot fi salvate. Pas cu pas, pe măsură ce tot mai mulți medici și pacienți află despre eficiența terapiilor natural cu bază științifică, un nou sistem de asistență medicală orientat pe prevenție devine posibil.
Articol de Paul Anthony Taylor
Publicat cu permisiune