hsnp 47 853x480 1

Beneficiile microelementelor nutritive asupra pielii şi colagenului

Pielea nu este doar cel mai mare organ al corpului omenesc, ci este și oglinda sănătății organelor interne. În afară de protejarea structurii țesuturilor interne, pielea contribuie la reglarea temperaturii corpului și eliminarea produselor reziduale metabolice. Multe boli ale sistemului digestiv, cardiovascular sau nervos, precum și dezechilibrele hormonale și afecțiunile inflamatorii sunt reflectate în piele. Cu o suprafață de aproximativ 6 metri pătrați, pielea este îngrijită în primul rând din punct de vedere cosmetic. Mii de produse pentru îngrijirea pielii se adresează consumatorilor care doresc să evite acneea, decolorarea, semnele îmbătrânirii și cancerul de piele. Se estimează că venitul anual global al industriei de produse pentru îngrijirea pielii va ajunge la 102.3 miliarde $ în 2018.

Factorii de risc cunoscuți pentru sănătatea pielii includ expunerea excesivă la raze ultraviolete, poluarea
mediului înconjurător, deshidratarea, regimul alimentar deficitar în elemente nutritive, consumul de băuturi dulci, alcoolul și fumatul. În plus, sindromul metabolic care include obezitate, diabet, hipertensiune arterială și dezechilibre hormonale poate cauza probleme ale pielii și semne ale îmbătrânirii premature. Pielea este formată din trei straturi principale. Epiderma este stratul de la suprafață și conține proteinele cheratină (care întărește pielea) și melanină (care protejează pielea de
razele agresive ale soarelui). Derma este următorul strat care conține vasele de sânge, nervii și fibrele de
colagen, esențiale pentru fermitatea și elasticitatea pielii. Hipoderma este cel de-al treilea strat și conține celule grase care ajută la menținerea temperaturii corpului.

Principala componentă a pielii este colagenul, o proteină fibroasă. Există mai multe subtipuri de colagen
care se găsesc în diferite părți ale corpului. Pe măsură ce omul îmbătrânește, se formează din ce în ce mai puțin colagen iar degradarea celui existent se accentuează ducând la piele flască și riduri. Scăderea hormonilor sexuali cauzată de vârstă, precum și scăderea producției hormonului de creștere au impact negativ asupra texturii și sănătății pielii. Scăderea nivelurilor estrogenului duce la piele uscată și ridată micșorând grosimea acesteia. Scăderea producției hormonului de creștere este poate fi observată în pielea cu aspect obosit, din cauza scăderii producției de noi celule ale pielii și a acumulării de celule moarte în straturile pielii. Această acumulare mărește pigmentarea deoarece melanina se coagulează în mici aglomerări cauzând pete maronii sau ”pistrui” pe piele. Substanța de bază în piele (cunoscută și sub numele de matrice extracelulară) este formată din straturi de glicozaminoglicani (sau acid hialuronic). Scăderea producției de acid hialuronic micșorează capacitatea pielii de a se autorepara, are impact asupra organizării acesteia ceea ce afectează structura generală a pielii.

Acești factori, alături de o alimentație deficitară în microelemente nutritive precum vitamina C, prolină,
lizină, vitamina E, seleniu, zinc și altele, accelerează procesul îmbătrânirii pielii. De exemplu, ridurile apar din cauza reducerii masei musculare și grosimii pielii, precum și a distrugerii colagenului și elastinei care susțin structura pielii.

Vitamina C, în combinație cu lizina și prolina, este esențială în producerea fibrelor sănătoase de colagen.
Radicalii liberi generați de deteriorarea oxidativă activează enzimele de tip metaloproteinaze de matrice
(MMP) care descompun colagenul și elastina contribuind la apariția ridurilor și altor semne ale  îmbătrânirii premature. Vitamina C împreună cu vitamina E sunt foarte eficiente în reducerea deteriorărilor cauzate de radicalii liberi. Alte microelemente nutritive importante pentru o piele sănătoasă sunt ceaiul verde, carotenoidele, licopina, curcuminul și coenzima Q10.

Deși sunt disponibile soluții topice pentru riduri, acnee, piele uscată sau grasă, susținerea celui mai
mare organ al corpului nostru din interior, prin alimentație și combinații sinergice de microelemente
nutritive, este crucială. Din acest punct de vedere, producția adecvată de colagen este importantă nu doar pentru o piele sănătoasă ci și pentru artere coronare sănătoase și puternice, pentru oase, cartilagii și pentru îmbunătățirea funcționării tuturor organelor. Acestea pot fi obținute prin alimentație sănătoasă și alegeri legate de modul de viață, alături de suplimentarea corespunzătoare cu microelemente nutritive.

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2017/10/the-benefits-of-micronutrients-for-healthy-skin-and-collagen/

Publicat cu permisiune