Deteriorarea celulară indusă de ierbicidele Roundup (glifosat)

Roundup este un ierbicid cu înaltă toxicitate, care conţine glifosat ca ingredient activ. Glifosatul este un ierbicid neselectiv, adică omoară plantele prin faptul că le împiedică să producă anumite proteine necesare pentru creşterea lor. Firma Monsanto, deţinută acum de Bayer, produce Roundup şi seminţe cultivate în facilităţi de inginerie genetică (GE) care sunt rezistente la glifosat. Vânzările de Roundup la nivel global sunt proiectate să ajungă la 9 miliarde $ în 2019, datorit cererii create de Monsanto pentru culturile modificate genetic Roundup Ready. Roundup distruge toată viaţa din sol. Ucide microorganismele care în mod normal ajută la creşterea plantelor funizându-le nutrienţi şi protecţie împotriva bolilor.

În 2015, Organizaţia Mondială a sănătăţii a declarat glifosatul ca posibil carcinogenic. Totuşi, agenţiile de reglementare încă dezbat siguranţa Roundup pentru consum uman. Agenţia de Protecţia Mediului din SUA permite acum o încărcătură de glifosat de 50 de ori mai mare decât în 1996. În 2015 au fost utilizate peste 220 milioane kg de glifosat numai în SUA, pe culturi comestibile precum porumbul GE şi soia, alimente procesate cu MGS, uleiuri vegetale, sirop de porumb bogat în fructoză şi furaje pentru animale. Cu cât utilizăm mai mult astfel de substanţe chimice pentru a ne creşte hrana, cu atât mai greu va fi să le evităm. Cu o utilizare atât de răspândită a glifosatului, consumul uman indirect a crescut prin ingerarea de apă şi alte plante, ceea ce duce la o mulţime de probleme de sănătate.

Datorită efectelor sale asupra sistemului imunitar, agricultorii expuşi la ierbicidele cu glifosat comportă un risc dublu de limfom non-Hogdkin. Expunerea minimă prin inhalarea glifosatului, chiar şi la o concentraţie de 450 de ori mai mică decât cea utilizată la stropire, deteriorează ADN-ul celular. Expunerea la glifosat este legată şi de cancer la nivelul tiroidei, ficatului, pancreasului, rinichilor şi vezicii urinare. Se cunoaşte faptul că glifosatul este un perturbator endocrin. Sistemul endocrin reglează metabolismul, creşterea şi dezvoltarea, funcţionarea ţesuturilor, funcţia sexuală şi reproducerea, ca şi somnul şi dispoziţia. Glifosatul face ravagii în sistemul endocrin, în parte din cauza nivelurilor admise legal în apa potabilă. Oamenii de ştiinţă au asociat expunerea la glifosat cu o incidenţă crescută a anumitor afecţiuni printre care boala celiacă, boala Crohn, intoleranţa la gluten şi lactoză, ficatul gras, sindromul metabolic şi afecţiuni neurologice precum autismul. ADHD şi boala Alzheimer.

La Institutul de Cercetare Dr.Rath am desfăşurat un studiu pentru evaluarea directă a efectelor glifosatului, în diferite doze*, asupra celulelor umane. Am folosit fibroblaste de piele umană pentru a simula expunerea directă la acest ierbicid prin contactul cu pielea, şi de asemenea celule din rinichi, deoarece s-a semnalat faptul că Roundup creşte riscul de deteriorări la nivelul rinichilor în rândul lucrătorilor care sunt expuşi la acest produs. De asemenea, am testat diferite suplimente nutriţionale disponibile pe piaţă, pentru a evalua efectele protectoare ale acestora împotriva deteriorării celulare cauzate de expunerea la glifosat. Scopul nostru a fost acela de a stabili dacă unele dintre ele pot fi surse de posibilă protecţie împotriva răului cauzat de glifosat.

Rezultatele noastre au confirmat faptul că expunerea la glifosat este extrem de toxică pentru celulele umane. În afara unei singure formule de suplimente nutritive, toate celelalte formule disponibile pe piaţă pe care le-am testat nu au oferit nicio protecţie împotriva deteriorărilor cauzate de glifosat. Singura combinaţie specifică de microelemente nutritive care a oferit protecţie celulară conţinea antioxidanţi puternici precum vitamina C, ceai verde şi extracte din plante printre care quercetină şi altele. Combinaţia de microelemente nutritive din această formulă era bazată pe principiul sinergiei microelementelor nutritive.

Cel mai bun mod de a vă proteja sănătatea împotriva glifosatului şi a altor ierbicide este evitarea oricăror alimente procesate şi/sau modificate genetic care conţin porumb, soia şi rapiţă. Pe lângă consumul de hrană organică, oamenii ar trebui să ia în considerare administrarea suplimentelor nutritive dezvoltate pe bază de cercetare ştiinţifică. Mai mult, este crucială conştientizarea la nivel mondial şi solicitarea de reglementări stricte împotriva agenţilor toxici precum glifosatul.

* M Chatterjee, et al., Cellular Medicine and Natural Health Journal, Mar 2017

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2019/07/the-cell-damaging-effects-of-roundup-glyphosate-herbicides/

Publicat cu permisiune