Influenţa medicamentelor asupra eficienţei microelementelor nutritive esenţiale

Influenţa medicamentelor asupra eficienţei microelementelor nutritive esenţiale

Spre deosebire de medicamente, microelementele nutritive naturale sunt esențiale pentru funcționarea optimă a celulelor noastre. Nu am putea supraviețui fără ele. În schimb, medicamentele sunt de obicei substanțe sintetice care pot provoca multe efecte secundare și interacțiuni în organism. În plus, acestea din urmă sunt de obicei capabile doar să mascheze sau să atenueze simptomele. Deci, în timp ce multe microelemente nutritive sunt vitale, destul de multe medicamente au proprietăți dăunătoare vieții. Cu toate acestea, faptul că medicamentele prezintă întotdeauna riscul de a provoca alte boli face ca acest model de afaceri inuman să fie cu atât mai atractiv pentru industria de investiții farmaceutice.

Calitatea medicamentelor este determinată de efectele lor secundare?

Când folosim termenul „medicamente”, de obicei ne gândim la produse dezvoltate în laborator pentru uz medical. Asociem acest termen cu produse farmaceutice adesea disponibile sub formă de pastile. Aceste medicamente „convenționale” generează costuri din ce în ce mai mari și împovărează pacienții cu o serie de efecte secundare. Unele dintre ele sunt de temut, dar multe altele trec neobservate, ceea ce nu înseamnă în niciun caz că sunt inofensive. Potențialii farmacologi sunt învățați în primul lor an de studiu că medicamentele au inevitabil reacții adverse nedorite. În caz contrar, se argumentează, medicamentele ar fi automat suspectate că nu au niciun efect principal. Deprinderea farmaciei ar fi, prin urmare, să dezvolte și să perfecționeze medicamente cu cât mai puține efecte secundare posibil în comparație cu efectul principal dorit.

Apar bolile cu adevărat din cauza lipsei de medicamente?

Două lucruri sunt rapid trecute cu vederea în această abordare. În primul rând, metabolismul nostru depinde de numeroase substanțe naturale: vitamine, anumiți aminoacizi, minerale, oligoelemente și diverse alte microelemente nutritive. Dacă acestea lipsesc, simptomele de deficiență se vor instala mai devreme sau mai târziu. Spre deosebire de dificultăți de respirație, sete sau foame, nu avem o senzaţie distinctă a unui deficit iminent de microelemente nutritive. Prin urmare, nici nu vom observa că avem deficit de microelemente nutritive până când ne vom îmbolnăvi. Acest lucru este reflectat de numărul covârșitor de așa-numite boli comune sau de stil de viață în sistemele de sănătate aparent foarte dezvoltate din occident. Cu toate acestea, în loc să urmărească prevenirea deficiențelor și a stărilor de boală care rezultă din acestea, „medicina convențională” orientată pe medicamente este complet impregnată de dogma de a dori să trateze bolile cronice cu măsuri de intervenție întârziate: reparații costisitoare în loc de prevenție legată de cauză.

Baza înțelegerii bolilor: Cauzele se află la nivel celular. Prin eliminarea deficitului de microelemente nutritive de bază sau evitându-le în primul rând, Medicina celulară începe cât mai devreme posibil.

În ceea ce privește riscurile și efectele secundare…

Pe de altă parte, abordarea de mai sus omite în mod deliberat faptul că medicamentele, în marea majoritate a cazurilor, maschează doar simptomele unei boli. Acest lucru poate da pacienților impresia că sunt vindecați, cu toate acestea, cauzele reale ale bolii nu sunt eliminate. O povară suplimentară este că efectul (efectele) declarat(e) ale medicamentelor sunt asociate cu reacții adverse nedorite – unele mai mult, altele mai puțin frecvent. Mulți pacienți tind să ignore informațiile de pe prospect. Uneori, medicii chiar recomandă să nu-l citească pentru a evita „să se tulbure inutil”. Adevărul este: cu cât se folosesc mai multe medicamente și cu cât sunt luate mai mult timp, cu atât este mai mare riscul de deteriorare a medicamentelor, care poate fi chiar fatală. Acest lucru se datorează faptului că substanțele active se pot influența reciproc. Astfel, riscul de efecte secundare și interacțiuni crește disproporționat cu fiecare medicament suplimentar.

Vorbim de polifarmacie de îndată ce se iau mai mult de 5 medicamente în același timp. Grupul cel mai afectat de această practică sunt vârstnicii. În Germania, 30 % dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani iau mai mult de 5 medicamente, iar 4,2 % dintre persoanele de această vârstă iau chiar și 9 sau mai multe medicamente. Cu toate acestea, numărul persoanelor afectate de polifarmacie crește nu numai cu vârsta, ci și cu fiecare medic care tratează pacientul. În timp ce polifarmacia afectează aproximativ o treime dintre pacienți atunci când sunt implicați doi medici, aproape 80 % dintre pacienți sunt afectați de această problemă atunci când 4 medici oferă tratament simultan. Ambii factori nu lasă o impresie bună asupra sistemului de sănătate. De fapt, îi dau o notă slabă.

Produsele farmaceutice sunt jefuitori de microelemente nutritive

Scandalurile legate de medicamente precum cele care conţin Talidomidă, Baycol, Vioxx, epidemia de opioide  din SUA sau, mai recent, retragerea Valsartanului ar putea să iasă în evidență în conștiința publicului. Din păcate, adevărul serios este că practic toate terapiile medicamentoase duc la daune mai mult sau mai puțin evidente prin afectarea negativă a echilibrului microelementelor nutritive din organism. Acest lucru se datorează faptului că produsele farmaceutice nu participă la procesele metabolice într-un mod detașat, ci interacționează cu procese complexe din interiorul și din exteriorul celulelor.

(A) Medicamentele pot împiedica sau suprima deja absorbția microelementelor nutritive, cum ar fi inhibitorii de pompă de protoni comercializați în mod agresiv (blocantele acidului din stomac) fac cu vitamina B12, acid folic, zinc, fier, vitamina D, calciu, magneziu, vitamina C și alțe microelemente nutritive. Antibioticele, anumite medicamente pentru scăderea lipidelor și a colesterolului, diferite analgezice sau contraceptive orale merită menționate în acest context.

(B) De asemenea, medicamentele pot bloca conversia (sau reaprovizionarea) microelementelor nutritive în formele lor active. Exemple proeminente sunt, din nou, contraceptivele hormonale, în special în ceea ce privește metabolismul vitaminelor B și medicamentul antiastmatic Teofilina în ceea ce privește vitamina B6. Pe această listă pot fi incluse și statinele, deoarece inhibă nu numai sinteza propriei vitamine D a organismului, ci și sinteza coenzimei Q10, care este esențială pentru producerea de energie.

(C) În general, aproape toate medicamentele sunt asociate cu o tulburare a lanțului respirator mitocondrial, ceea ce duce la o multitudine de efecte secundare. Acest lucru se datorează faptului că toate celulele depind de furnizarea de bioenergie suficientă (adică, purtătorul de energie ATP) de la centralele celulare. Pe lângă citostaticele deja foarte toxice („chimioterapia”), mulți alți agenți farmaceutici au un efect dăunător asupra proceselor și structurilor din mitocondrii. Acestea includ statine menționate mai sus, antiaritmice (beta-blocante, blocante ale canalelor Ca), inhibitori ai ECA, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (de exemplu, Diclofenac, Ibuprofen sau Paracetamol), antidepresive (de exemplu, Imipramină, Fluoxetină, Paroxetină), psihotrope. medicamente (de exemplu, Haloperidol), medicamente antiepileptice (de exemplu, acid valproic), antidiabetice (de exemplu, metformin, grupul de glitazone), anticoagulante (de exemplu, fenprocumon), antibiotice (de exemplu, antracicline, tetracicline, sulfonamide), grupul ARV , şi altele.

(D) Un alt mecanism de privare de microelemente nutritive indusă de medicamente este stresul crescut asupra substanțelor vitale naturale în cursul proceselor de detoxifiere a ficatului sau rinichilor – o cale pe care o par aproape toate medicamentele. Un exemplu tipic este otrăvirea cu acetaminofen (Paracetamol).

(E) În cele din urmă, o serie de medicamente promovează excreția de micronutrienți vitali. Acestea includ diureticele adesea citate (medicamente pentru deshidratare) și laxative. Acidul acetilsalicilic (ASA), indiferent dacă este luat ca analgezic, antipiretic, antiinflamator sau anticoagulant, este folosit de milioane de oameni fără a se gândi. Deoarece toate mecanismele de deprivare de microelemente nutritive de mai sus pot fi legate de ASA, această neglijență în utilizarea acestei substanțe este în contrast puternic cu efectele sale secundare nedorite – indiferent de faptul că o parte de vitamina C este acum adăugată la aspirina, de mult stabilită. . De fapt, această măsură pare o batjocură, întrucât cantitatea de vitamina C nici măcar nu este suficientă pentru a compensa pierderile cauzate de medicament.

În prima parte a acestui articol, am menționat diverse mecanisme prin care medicamentele pot induce sau agrava un deficit de microelemente nutritive. În cele ce urmează, dorim să aruncăm mai multă lumină asupra motivului pentru care un aport optim al acelor elemente nutritive celulare vitale este atât de important pentru menținerea sau restabilirea sănătății.

De fapt, deficitul cronic de microelemente nutritive este cea mai frecventă cauză a disfuncțiilor celulare și, prin urmare, principala cauză a bolilor răspândite cu consecințe grave, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul, osteoporoza, artrita, artroza, reumatismele și alte afecțiuni. Pe de altă parte, premisele fundamentale pentru prevenirea unor astfel de boli sunt o alimentaţie sănătoasă, de preferință pe bază de plante, inclusiv o aprovizionare țintită de sinergii de microelemente nutritive precum și un stil de viață sănătos cu suficient exercițiu fizic, reducerea stresului și, în special, evitarea toxinelor de consum (tutun, alcool, aditivi îndoielnici din alimente etc.).

Spre deosebire de medicamentele sintetice, brevetate, microlementele nutritive sunt substanțe naturale de care miliarde de celule ale corpului nostru au nevoie în mod continuu pentru viață și funcționarea optimă. Acestea includ vitamine, vitamine, minerale, oligoelemente, aminoacizi și o gamă largă de substanțe bioactive din plante. Ele îndeplinesc sarcini esențiale în procesul metabolic, cum ar fi:

  • în furnizarea de bioenergie (producția de ATP) în miliarde de celule,
  • în formarea și stabilizarea țesutului conjunctiv,
  • în protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi,
  • pentru funcționarea optimă a tuturor proceselor metabolice din interiorul și din exteriorul celulelor.

Celulele necesită purtători de bioenergie sau biocatalizatori pentru un număr mare de reacții biochimice vitale. În consecință, aceste molecule pot fi înțelese ca „aprinderi ale metabolismului celular”. Fără ele, nenumărate mitocondrii (centrale energetice ale celulelor) nu ar fi capabile să utilizeze macroelementele nutritive furnizate (carbohidrați, grăsimi, proteine). Mulți dintre acești biocatalizatori trebuie să fie furnizați organismului din exterior prin alimente. Acest lucru trebuie făcut nu numai în mod regulat, ci în doze și sinergie optime. În caz contrar, pot apărea cu ușurință deficiențe la nivelul celulelor, urmate de disfuncționalități ale organelor și, în final, boli mai mult sau mai puțin grave.

Consecințele luării medicamentelor pot fi în mod corespunzător severe, în funcție de tipul și intensitatea perturbării echilibrului microelementelor nutritive. Este de așteptat o afectare semnificativă, mai ales în cazul consumului de medicamente pe termen lung și atunci când se combină mai multe medicamente. Cele mai frecvente efecte secundare includ:

  • disfuncții mitocondriale, culminând cu moartea mitocondriilor,
  • scăderea performanței, oboseală cronică, sindrom de epuizare, iritabilitate crescută,
  • tendință crescută la inflamație,
  • tulburări de formare a sângelui,
  • apărare imunitară afectată, susceptibilitate crescută la infecții etc.,
  • tulburări neurologice (insensibilitate, furnicături, amorțeală, paralizie, durere; sensibilitate crescută la lumină și sunet etc.),
  • concentrații crescute de homocisteină (datorită degradării insuficiente),
  • boli cardiovasculare (arterioscleroză, creșterea tensiunii arteriale, aritmie cardiacă, atac de cord, accident vascular cerebral),
  • retenție de apă în țesuturi,
  • activitate redusă a ficatului și/sau rinichilor, leziuni permanente până la dezvoltarea cancerului,
  • tulburări digestive datorate afectarii biotei intestinale.

Deficit latent de microelemente nutritive la aproape toate grupurile de oameni, este necesară remedierea urgentă a deficitului de microelemente nutritive

În cartea lor clasică de referință, The Drug-Induced Nutrient Depletion Handbook  (manual despre epuizarea elementelor nutritive, indusă de medicamente) Ross Pelton, PhD, și coautorii săi au subliniat unul dintre cele mai mari secrete ale industriei farmaceutice: că medicamentele privează organismul de vitamine, minerale și alți micronutrienți esențiali. Pelton și colegii săi au evaluat 459 de studii evaluate de colegi și au identificat aproximativ 150 de clase de medicamente care cauzează epuizarea nutrienților în organism. „Multe dintre efectele secundare ale terapiei medicamentoase pot să nu se datoreze direct medicamentului în sine, ci mai degrabă sunt rezultatul deficiențelor nutriționale care sunt cauzate de medicament atunci când sunt luate în timp”, au sugerat Pelton și echipa sa în urmă cu peste 20 de ani.

Prea puţine s-au întâmplat de  atunci. Ar fi ușor să se remedieze efectele nedorite ale medicamentelor. Cu toate acestea, această realizare a fost, din păcate, cu greu luată în considerare în medicina convenţională până astăzi. În acest sistem de asistenţă medicală orientat pe medicamente, extinderea afacerii cu boala în valoare de miliarde de dolari este evident mai importantă decât starea de bine a pacienților.

„Succesul” acestei medicini farmaceutice bazate pe profituri se reflectă în statisticile mortalității. Conduse de ratele de deces datorate bolilor cardiovasculare și cancerului, efectele fatale ale medicamentelor eliberate pe bază de rețetă se situează de fapt pe locul trei – ține cont, în țările cu sisteme de sănătate foarte dezvoltate! Reacțiile adverse la medicamente reprezintă între trei și șapte la sută din internările în spital în Germania. Numărul de un sfert de milion de spitalizări legate de medicamente pe an raportat în 2018 este probabil să fie mult subestimat în ceea ce privește cazurile reale de efecte secundare prevenibile, legate de medicamente, la pacienți. Este acesta „progresul medico-tehnic” ale cărui costuri în continuă creștere trebuie acoperite de cetățeni? Este timpul să înlocuim acest sistem inuman de asistenţă medicală cu un sistem de sănătate real!

Cum se poate realiza acest lucru este evident datorită cercetării metodelor naturale de vindecare cu baze științifice. În loc să exploatăm bolile ca domeniu de afaceri pentru a servi intereselor de investiții ale unei industrii, credem că trebuie să existe un impuls către eliminarea bolilor în asistența medicală modernă. Scopul principal este, prin urmare, terapia orientată spre cauză și prevenirea eficientă. O dietă sănătoasă, cu un aport optim de microelemente nutritive, este fundamentală în acest sens. Numeroase studii demonstrează că, cu ajutorul combinațiilor de microelemente nutritive suplimentate în mod specific, formulate după principiul sinergiei, este posibilă depășirea mai rapidă a bolilor – fără medicamente și efectele secundare nocive ale acestora. Dacă, în cazuri excepționale, medicamentele sunt necesare, cu atât mai urgent este să se compenseze imediat deficiențele de microelemente nutritive pe care le provoacă.

Articol de Dr.Saemann Ulrich

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2022/08/how-drugs-interfere-with-the-efficacy-of-essential-micronutrients-part-1/ 

şi https://www.dr-rath-foundation.org/2022/08/how-drugs-interfere-with-the-efficacy-of-essential-micronutrients-part-2/

Publicat cu permisiune