List of Micronutrients 853x480 1

Lista microelementelor nutritive

VITAMINE

Vitamina C

Vitamina C este elementul nutritiv cheie cheie pentru stabilitatea vaselor de sânge, a inimii și a tuturor celorlalte organe din corpul nostru. Fără vitamina C, corpurile noastre s-ar prăbuși și s-ar dizolva, ca în scorbut. Vitamina C este responsabilă pentru producția și funcționarea optimă a colagenului, elastinei și a altor molecule de țesut conjunctiv care conferă stabilitate vaselor de sânge și întregului nostru corp. Vitamina C este importantă pentru vindecarea rapidă a rănilor în corpul nostru, inclusiv pentru vindecarea a milioane de  leziuni minore în interiorul pereților vaselor de sânge. Este cel mai important antioxidant din organism. Cantitățile optime de vitamina C protejează în mod eficient sistemul cardiovascular și organismul împotriva ruginii biologice. Vitamina C este, de asemenea, un cofactor pentru o serie de catalizatori biologici (enzime), care sunt importanți pentru metabolismul îmbunătățit al colesterolului, trigliceridelor și altor factori de risc. Acest lucru ajută la scăderea riscului de boli cardiovasculare. Este o moleculă importantă de energie necesară pentru a reîncărca purtătorii de energie din interiorul celulelor.

Vitamina B1 (tiamină)

Tiamina funcționează ca şi co-factor al unui biocatalizator important numit pirofosfat. Acest catalizator este implicat în metabolismul fosfatului în celulele noastre, o altă sursă cheie de energie care optimizează milioane de reacții în celulele cardiovasculare și alte celule.

Vitamina B2 (riboflavină)

Riboflavina este co-factorul pentru flavin-adenin-dinucleotide (FAD), una dintre cele mai importante molecule purtătoare de energie celulară în interiorul centrelor energetice minuscule (centrale electrice) ale tuturor celulelor.

Vitamina B3 (niacină)

Niacina este un nutrient important, esențial ca cofactor al nicotinamid-adenin-dinucleotidei (NAD) și al moleculelor purtătoare de energie aferente. Această moleculă purtătoare de energie este unul dintre cele mai importante sisteme de transport de energie din întregul corp. Milioane dintre acești purtători sunt creați și reîncărcați (de vitamina C) în centrele energetice celulare ale sistemului cardiovascular și ale corpului. Viața celulară și viața în general nu ar fi posibilă fără acest purtător de energie.

Vitamina B5 (pantotenat)

Pantotenatul este cofactorul coenzimei A, molecula centrală de combustibil în metabolismul celulelor inimii, al celulelor vaselor de sânge și al tuturor celorlalte celule. Metabolismul carbohidraților, proteinelor și grăsimilor din interiorul fiecărei celule conduc la o singură moleculă, acetil-coenzima A. Această moleculă este molecula cheie care ajută la transformarea tuturor alimentelor în energie celulară. Această moleculă importantă este de fapt compusă, parțial, din vitamina B5 și importanța suplimentării acestei vitamine este evidentă. Din nou, viața celulară nu ar fi posibilă fără această vitamină.

Vitamina B6

Vitamina B6 este cofactorul fosfatului de piridoxal, un cofactor important pentru metabolismul aminoacizilor și proteinelor în celulele cardiovasculare și alte celule. Vitamina B6 este necesară pentru producerea de celule roșii din sânge, care sunt purtătorii de oxigen către celulele sistemului cardiovascular și toate celelalte celule din organism. Vitamina B6 este, de asemenea, esențială pentru structura și funcționarea optimă a fibrelor de colagen.

Vitamina B12 (cyanocobalamină)

Vitamina B12 este necesară pentru metabolismul adecvat al acizilor grași și al anumitor aminoacizi din celulele corpului nostru. Vitamina B12 este necesară și pentru producerea de globule roșii. Un deficit sever de vitamina B12 poate provoca o boală numită anemie pernicioasă, care se caracterizează printr-o producție insuficientă de celule sanguine.

Acid folic

Acidul folic este un element nutritiv foarte important pentru producerea de globule roșii și pentru furnizarea de oxigen. Ultimele trei vitamine sunt exemple bune ale modului în care aceste molecule de bioenergie lucrează împreună în sinergie, ca o orchestră. Fără un transport adecvat de oxigen către toate celulele, funcția lor ar fi afectată, indiferent cât de mult ai putea lua din celelalte vitamine. Prin urmare, este important să vă completați alimentaţia cât mai complet posibil cu elementele nutritive esenţiale potrivite, în cantitățile potrivite.

Biotină

Biotina este necesară pentru metabolismul carbohidraților, grăsimilor și proteinelor.

Beta-caroten

Beta-carotenul este numit și provitamina A și este o altă vitamină antioxidantă solubilă în grăsimi. La fel ca vitamina E, este transportată în principal în particulele de lipoproteine din fluxul sanguin către milioane de celule ale corpului. De asemenea, ca și vitamina E, beta-carotenul previne ruginirea acestor particule de grăsime și deteriorarea sistemului cardiovascular. Beta-carotenul este documentat într-un număr în creștere rapidă de studii clinice ca un alt agent de protecție împotriva bolilor cardiovasculare. La fel ca și vitamina E, s-a demonstrat că beta-carotenul scade riscul de coagulare a sângelui.

Vitamina D3

Vitamina D este esențială pentru metabolismul optim al calciului și fosfatului în organism. Vitamina D este necesară pentru creșterea și stabilitatea oaselor și a dinților. Timp de secole, deficitul de vitamina D a fost o afecțiune frecventă a copiilor, provocând întârzierea creșterii și malformații. Astfel, în multe țări, laptele este îmbogățit cu vitamina D. Vitamina D este, de asemenea, esențială pentru metabolismul optim al calciului în pereții arterelor, inclusiv pentru eliminarea calciului din depozitele aterosclerotice.

Vitamina E

Vitamina E este cea mai importantă vitamină antioxidantă solubilă în grăsimi. Protejează, în special, membranele celulelor din sistemul nostru cardiovascular. Vitamina E previne, de asemenea, atacurile radicalilor liberi și daune oxidative. Vitamina E este transportată în lipoproteinele cu densitate joasă (LDL) și în alte particule care transportă colesterolul și grăsimile. Luată în cantități optime, vitamina E poate împiedica oxidarea acestor particule de grăsime (ruginirea biologică) și deteriorarea interiorului pereților vaselor de sânge. S-a demonstrat că vitamina E face ca trombocitele din circulația sanguină să fie mai puțin lipicioase și, prin urmare, menține sângele subțire și reduce riscul de coagulare a sângelui.

MINERALE

Magneziu

Magneziul este antagonistul de calciu al naturii, iar beneficiul său pentru sistemul cardiovascular este similar cu medicamentele antagoniste de calciu care sunt prescrise, cu excepția faptului că magneziul este produs chiar de natură. Studiile clinice au arătat că magneziul este deosebit de important pentru a ajuta la normalizarea tensiunii arteriale crescute; în plus, poate ajuta la normalizarea bătăilor neregulate ale inimii (aritmie).

Calciu

Calciul este important pentru contracția corectă a celulelor musculare, inclusiv a milioane de celule musculare ale inimii. Este necesar pentru conducerea impulsurilor nervoase și, prin urmare, pentru bătăile optime ale inimii. Calciul este, de asemenea, esențial pentru întărirea și stabilitatea oaselor și a dinților. De asemenea, este necesar pentru comunicarea biologică adecvată între celulele sistemului cardiovascular și majoritatea celorlalte celule, precum și pentru multe alte funcții biologice.

Potasiu

Potasiul este cea mai importantă particulă electrică încărcată pozitiv din celulele corpului nostru. Este important pentru generarea de energie în metabolismul celular și este necesar pentru sinteza acetil-coenzimei-A. Potasiul este, de asemenea, necesar pentru contracția normală a mușchilor, inclusiv a mușchiului inimii. Joacă un rol în procesele electrice care sunt necesare pentru reglarea impulsurilor nervoase și activarea mușchilor.

Fosfor

Fosforul este prezent în fiecare celulă a corpului nostru, cea mai mare parte fiind găsită în oase și dinți. Fosforul joacă un rol important în utilizarea carbohidraților și a grăsimilor de către organism și este necesar pentru a produce proteine pentru creșterea, întreținerea și repararea celulelor și țesuturilor. De asemenea, ajută organismul să producă adenozin trifosfat (ATP), o moleculă folosită pentru a stoca energie. Fosforul funcționează cu vitaminele B și, de asemenea, ajută la funcționarea rinichilor, la contracțiile musculare, la bătăile normale ale inimii și la semnalizarea nervoasă.

AMINOACIZI

Taurină

Taurina este localizată în principal în celulele musculare ale inimii, în corpusculii albi din sânge și în celulele nervoase ale corpului. Numeroase studii au indicat că pacienții care suferă de insuficiență cardiacă au o probabilitate deosebită de a avea un deficit de taurină.

L-lizină

Spre deosebire de prolină, lizina este un aminoacid esențial, ceea ce înseamnă că organismul nu-l poate sintetiza. Suplimentarea zilnică a acestui aminoacid este, prin urmare, esențială. Lizina, ca și prolina, este un element important al colagenului și al altor molecule de stabilitate, iar aportul său ajută la stabilizarea vaselor de sânge și a altor organe din organism. Aportul combinat de lizină și prolină cu vitamina C este de o importanță deosebită pentru stabilitatea optimă a țesutului corporal. Pentru o rezistență optimă a moleculelor de colagen, elementele sale de construcție lizină și prolina trebuie modificate biochimic în hidroxil lizină și hidroxi prolină. Vitamina C este cel mai eficient biocatalizator pentru realizarea acestei reacții de „hidroxilare” și, prin urmare, pentru a oferi o rezistență optimă țesutului conjunctiv. Lizina este un alt agent „teflon”, care poate ajuta la eliberarea globulelor de grăsime depuse din depozitele vaselor de sânge. Lizina este, de asemenea, precursorul aminoacidului carnitină. Conversia lizinei în carnitină necesită prezența vitaminei C ca biocatalizator. Acesta este un alt motiv pentru care combinația de lizină și vitamina C este esențială.

L-prolină

Aminoacidul prolină este un element important al proteinelor de stabilitate, colagen și elastină. Mai mult de 10% din elementele de bază ale moleculelor de colagen constau numai din prolină. Este ușor de înțeles cât de important este pentru stabilitatea optimă a vaselor de sânge și a corpului nostru în general, să obținem o cantitate optimă de prolină în alimentaţia noastră. Prolina este foarte importantă în procesul de inversare a depozitelor de ateroscleroză. Globulele de grăsime purtătoare de colesterol (lipoproteine) se atașează la interiorul peretelui vaselor de sânge prin benzi adezive biologice. Prolina este un agent formidabil „Teflon”, care poate neutraliza lipiciitatea acestor globule de grăsime. Efectul terapeutic este dublu. În primul rând, prolina ajută la prevenirea acumulării în continuare a depozitelor de ateroscleroză și, în al doilea rând, prolina ajută la eliberarea globulelor de grăsime deja depuse din peretele vaselor de sânge în fluxul sanguin. Când multe globule de grăsime sunt eliberate din plăcile din pereții arterei, dimensiunea depozitului scade. și duce la o inversare a bolilor cardiovasculare. Prolina poate fi sintetizată de organism, dar cantitățile sintetizate sunt adesea inadecvate, în special la pacienții cu risc crescut de boli cardiovasculare.

L-arginină

Arginina are multe funcții în corpul uman. În legătură cu sistemul cardiovascular, o funcție este de o importanță deosebită. Aminoacidul arginina poate desprinde o moleculă mică numită oxid nitric. Această mică parte a fostei molecule de arginină are un rol puternic în menținerea sănătății cardiovasculare. Oxidul nitric relaxează pereții vaselor de sânge și ajută la normalizarea tensiunii arteriale crescute. În plus, oxidul de azot ajută la scăderea lipiciității trombocitelor și are un efect anti-înfundare.

L-carnitină

Carnitina este un nutrient esențial foarte important. Este necesar pentru transformarea grăsimilor în energie. Carnitina funcționează ca o navetă între fabrica de celule și compartimentul energetic din fiecare celulă. Transportă molecule de energie în și din aceste centrale electrice celulare. Acest mecanism este deosebit de important pentru toate celulele musculare, inclusiv pentru cele ale inimii. Pentru mușchiul inimii care pompează constant, carnitina este unul dintre cei mai cruciali „combustibili pentru celule”. Astfel, nu este surprinzător faptul că multe studii clinice au documentat valoarea mare a suplimentelor cu carnitină în îmbunătățirea funcției de pompare și a normalizării diferitelor tipuri de aritmie (bătăi neregulate ale inimii).

L-cisteină

Cisteina este un alt aminoacid important cu multe funcții importante în organism. Sistemul cardiovascular beneficiază în special de suplimentarea cu acest aminoacid, deoarece cisteina este un element de construcție al glutationului, unul dintre cei mai importanți antioxidanți produși în organism. Printre alte funcții, glutationul protejează interiorul pereților vaselor de sânge de radicalii liberi și alte tipuri de daune.

OLIGOELEMENTE

Zinc

Zincul este folosit de numeroase sisteme enzimatice ca factor auxiliar (coenzimă). Deficitul de zinc poate duce la tulburări de creștere, boli de piele și o susceptibilitate crescută la infecții.

Mangan

Manganul este un factor secundar important pentru biocatalizatori. De exemplu, activează enzimele care joacă un rol în metabolismul ADN-ului, moleculele care conțin informații ereditare. O lipsă gravă și pe termen lung de mangan va duce la inhibiții de creștere, infertilitate și alte tulburări grave.

Cupru

Cuprul este necesar pentru formarea unei structuri reticulate de colagen în pereții vaselor de sânge, care oferă o rezistență suplimentară. De asemenea, stimulează absorbția fierului și producția de hemoglobină, substanța de culoare roșie care este importantă pentru corpusculii roșii din sânge. De asemenea, cuprul face parte dintr-o enzimă necesară pentru producerea melaninei pigmentului întunecat.

Seleniu

Seleniul este un antioxidant important care protejează organismul împotriva daunelor provocate de radicalii liberi și ajută sistemele sale de apărare. Studiile clinice au stabilit că seleniul joacă un rol important în lupta împotriva cancerului și a bolilor cardiovasculare.

Crom

Cromul jocă un rol important în metabolismul carbohidraților, în special în legătură cu glucoză și insulină. În majoritatea țărilor industrializate, deficitul de crom este un factor secundar pentru creșterea incidenței diabetului zaharat.

Molibden

Molibdenul face parte dintr-un număr mare de reacții enzimatice în metabolismul celulelor, de ex. în Xantin Oxidază

ALTE ELEMENTE NUTRITIVE ESENŢIALE

Extract de ceai verde

Galatul de epigalocatechină (EGCG), un extract din ceai verde, s-a dovedit a fi un factor important în apărarea noastră naturală împotriva cancerului. Poate inhiba atât creșterea, cât și proliferarea celulelor canceroase prin inducerea apoptozei și inhibarea enzimelor care digeră colagenul. În plus, este un antioxidant eficient care poate intercepta radicalii liberi și poate contracara deteriorarea celulară. De asemenea, aduce beneficii ficatului prin susținerea proceselor sale de detoxifiere.

Bioflavonoide

Bioflavonoidele îmbunătățesc sistemul imunitar al organismului, îl protejează de radicalii liberi și inhibă inflamația. De asemenea, produc efecte sinergetice cu vitaminele C și E.

Inozitol

Inozitolul este o componentă a lecitinei. Este esențială pentru metabolismul zahărului și al grăsimilor în celulele corpului nostru. Inozitolul este, de asemenea, important pentru procesul de comunicare biologică dintre celulele și organele din organism. Hormonii, cum ar fi insulina și alte molecule, sunt semnale din exteriorul celulei. Dacă un hormon se acoperă la o celulă, acesta trebuie să transmită informații către acea celulă. Inozitolul face parte din mecanismul adecvat de citire a acestor informații prin membrana celulară. Astfel, inozitol face parte din procesul de comunicare biologică adecvată, care, la rândul său, este esențial pentru sănătatea cardiovasculară optimă.

Coenzima Q10

Coenzima Q-10, cunoscută și sub numele de ubichinonă, funcționează ca un catalizator extrem de important pentru centrul energetic al fiecărei celule. Datorită volumului lor mare de muncă, celulele musculare ale inimii au o cerere deosebit de mare pentru acest microelement nutritiv. La pacienții cu funcție de pompare insuficientă a inimii, coenzima Q-10 este frecvent deficitară. Un număr incontestabil de studii clinice au documentat valoarea mare a coenzimei Q-10 în tratarea insuficienței cardiace și în optimizarea performanței cardiace.

Terapii cu microelemente nutritive pentru HIV / SIDA

S-a demonstrat că acele combinații sinergice de microelemente nutritive prezentate mai sus inversează cursul SIDA, chiar și în stadiul avansat, la pacienții care nu luaseră anterior niciun medicament ARV. Puteți citi detalii despre această constatare importantă aici.

Există acum dovezi științifice pe scară largă care demonstrează beneficiile clinice ale suplimentelor cu microelemente nutritive în HIV/SIDA. Mai mult, chiar și dr. Luc Montagnier – laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 2008 pentru descoperirea Virusului Imunodeficienței Umane (HIV) – a vorbit acum pentru nutriție și micronutrienți în lupta împotriva HIV/SIDA. Cu toate acestea, cu toate acestea, promotorii medicamentelor ARV continuă să ascundă adevărul.

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2005/05/list-of-micronutrients/

Publicat cu permisiune