Suplimentele cu Omega 3 ajută în tratamentul depresiei majore

O nouă meta-analiză publicată în revista medicală Transnational Psychiatry a dat la iveală faptul că acizii graşi omega-3 pot reduce simptomele depresiei majore. Examinând 13 studii randomizate control-placebo care au inclus 1233 pacienţi suferind de această afecţiune, cercetătorii au descoperit că dozele mărite de acid eicosapentaenoic (EPA) au fost deosebit de benefice. În contexul creşterii conştientizării în ceea ce priveşte rolul important al acizilor graş omega-3 în controlul şi prevenirea unei mari varietăţi de boli, studiul oferă dovezi suplimentare în sprijinul faptului că asigurarea unui aport opim al acestor microelemente nutritive esenţiale poate amplifica şi proteja sănătatea.

Boală mintală comună, care afectează aproximativ 350 de milioane de oameni din întreaga lume, depresia este descrisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind cea mai importantă cauză a dizabilităţilor cu o contribuţie majoră la povara globală generată de această boală. În cazurile grave, de lungă durată, poate deveni o boală extrem de gravă care comportă un risc crescut de suicid. A doua cauză a deceselor în rândul tinerilor cu vârste de 15-29 de ani, fiind estimat că peste 800,000 de oameni din întreaga lume mor anual prin suicid.

Medicamentele nu funcţionează

Medicamentele brevetate au fost atât de lipsite de succes în tratamentul depresiei, încât companii farmaceutice precum GlaxoSmithKline, AstraZeneca, Pfizer, Merck şi Sanofi au încetat să mai caute noi tratamente antidepresive. În ceea ce priveşte medicamentele deja existente, dovezile arată clar că ele fac mai mult rău decât bine şi că piaţa medicamentelor antidepresive are o faţă întunecată nedeclarată, pe care „afacerea cu boala” a industriei farmaceutice preferă să nu o aducă la cunoştinţa pacienţilor. Studiile arată că, prin afectarea creierului şi a modului în care gândesc oamenii, aceste substanţe chimice capabile să afecteze mintea pot duce la ostilitate, agresiune, manii, violenţă şi chiar suicid.

Abordări naturale în controlul depresiei

În contrast puternic cu pericolul medicamentelor pentru depresie, analiza Translational Psychiatry este doar cea mai recentă dintr-un lung şir de studii de cercetare care demonstrează beneficiile microelementelor nutritive în tratamentul acestei probleme de sănătate. În 2014 de exemplu, un studiu publicat în revista Phytotherapy Research a adus dovezi clinice conform cărora curcuminul, cel mai răspândit fenol natural prezent în turmeric poate fi utilizat ca tratament sigur şi eficient pentru pacienţii cu depresie majoră. Microelement nutritiv cu o largă varietate de efecte protectoare ale sănătăţii, în ultimele decenii curcuminul a fost studiat  pe larg pentru evaluarea proprietăţilor sale antioxidante, antiinflamatoare şi imunomodulatoare.

Cercetări suplimentare au descoperit că remedierea deficitului de vitamina D în cazul pacienţilor cu depresie le poate ameliora starea. Într-un studiu publicat în Journal of Clinical Psychopharmacology şi desfăşurat în Iran, cercetătorii au descoperit în cadrul unui studiu clinic randomizat, că o singură injecţie cu 300,000 UI de vitamina D a fost sigură şi eficientă în sensul ameliorării depresiei pacienţilor care aveau deficit de vitamina D. Având în  vedere faptul că deficitul de vitamina D este recunoscut ca problemă la nivel mondial iar nivelurile serice scăzute ale acesteia au fost asociate cu simptomele depresiei, aceastp descoperire are în mod clar relevanţă şi importanţă la nivel global.

Alte exemple de microelemente nutritive cu efecte demonstrate în lupta împotriva depresiei sunt vitamina C, l-acetil-carnitina şi vitaminele B.

Către o lume mai sănătoasă şi mai fericită

În 2014, medicamentele pentru depresie şi alte boli mintale erau cea de-a 7-a zonă de terapie pentru industria farmaceutică. Cu o valoare totală anuală de peste 39 miliarde $, producătorii de medicamente au un interes ascuns de a proteja această piaţă, împiedicându-ne să aflăm despre alternativele naturale, eficiente şi nebrevetabile. Dar dacă ei reuşesc sau nu în acest demers, depinde de noi.

În interesul unei lumi mai sănătoase şi mai fericite, ne datorăm nouă înşine şi celor dragi nouă, răspândirea informaţiilor despre tratamentul natural al depresiei, pe o scară cât mai largă posibil. Poate că dacă suficient de mulţi dintre noi vor face acest lucru, ne putem apropia mai mult de nobilul ţel al unei lumi a sănătăţii, păcii şi dreptăţii sociale.

Articol de Paul Anthony Taylor

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2016/03/new-study-finds-omega-3-supplements-can-help-treat-major-depression/

Publicat cu permisiune