Covid

Vitamina D reduce cu 60% riscul de deces cauzat de COVID-19

O echipă de cercetători de la Hospital del Mar din Barcelona, Spania, a studiat recent dacă vitamina D în doze mari poate reduce riscul de deces în cazul pacienţilor cu coronavirus, spitalizaţi. Ei au făcut o constatare impresionantă şi anume că, administrată suficient de devreme, vitamina reduce dramatic riscul de deces, cu un procent de 60%. Acest lucru sugerează un rezultat de două ori mai eficient decât cel atribuit steroidului dexametazonă, un medicament considerat la ora actuală ca fiind cel mai eficient în tratarea virusului. Pacienţii cărora li s-a administrat vitamina D în cadrul studiului au fost de asemenea cu 80% mai puţin susceptibili să aibă nevoie de tratament la terapie intensivă. Un fapt semnificativ este şi acela că aceste descoperiri au fost promovate pe scară largă în presa internaţională.

Cercetătorii au urmărit un număr total de 930 pacienţi cu coronavirus, dintre care 551 au fost aleşi aleator pentru a primi vitamina D în paralel cu tratamentul standard pentru coronavirus. Acestor pacienţi le-a fost administrată o doză de vitamina D de 532 micrograme în prima zi, urmată de câte o doză de 266 micrograme în zilele 3, 7, 15 şi 30.

Dintre cei 551 pacienţi cărora le-a fost administrată vitamina D, doar 30 (5,4%) au necesitat terapie intensivă. Prin comparaţie, dintre cei 379 pacienţi cărora nu li s-au administrat suplimente cu vitamina D, 80 (21,1%) au necesitat terapie intensivă. Doar 6,5% dintre pacienţii care au primit vitamina D au decedat, iar dintre cei fără vitamina D au decedat un procent de 15%. După ajustarea datelor pentru a ţine cont de vârstă, sex, nivelurile vitaminei D la începutul studiului şi prezenţa altor afecţiuni, cercetătorii au concluzionat că pacienţii cărora li s-a administrat vitamina D au avut un risc scăzut de a necesita terapie intensivă şi o rată a deceselor mult mai scăzută.

În aşteptarea revizuirii de către experţi a studiului, cercetătorii au publicat iniţial descoperirile lor online, în forma provizorie înaintea tipăririi. Totuşi, în urma unei furtuni declanşate de aşa-zişii „experţi”, lucrarea a fost înlăturată din mediul online. Un oponent deosebit de vocal, Naveed Sattar, profesor de medicină metabolică la Universitatea Glasgow din Scoţia, a pretins că acesta „nu a fost un studiu util”. Poate că este grăitor faptul că Sattar a fost consilier, consultant, purtător de cuvânt sau membru al unui birou al vorbitorilor publici pentru companii farmaceutice printre care se numărau şi Amgen, AstraZeneca, Boehringer Ingelheim, Bristol Myers Squibb, Lilly şi Merck. De asemenea a primit burse din partea Merck.

Politicienii au început să promoveze vitamina D

Acest studiu nu este nici pe departe primul care face legătura dintre vitamina D şi prevenirea sau tratarea infectării cu coronavirus. Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universităţii Boston din SUA au arătat deja că nivelurile adecvate ale vitaminei D reduc complicaţiile şi rata deceselor în rândul pacienţilor cu coronavirus, de exemplu.

450px Official portrait of Rt Hon David Davis MP crop 2 225x300 1

Politicianul britanic David Davis MP a devenit un susţinător proeminent al utilizării vitaminei D împotriva COVID-19

În mod similar, cercetătorii din Marea Britanie au studiat 20 de ţări europene şi au comparat nivelurile medii ale vitaminei D cu ratele infectării şi mortalităţii cauzate de coronavirus. Ei au descoperit că persoanele cu niveluri scăzute ale acestui microelement nutritiv sunt mai susceptibile de a muri în urma contractării virusului.

De asemenea, s-a demonstrat că persoanele cu niveluri insuficiente ale vitaminei D prezintă rate de infectare cu coronavirus cu 60% mai mari decât cei cu niveluri adecvate. Alte cercetări au arătat că, în combinaţie cu magneziul şi vitamina B12, dozele zilnice de vitamina D3 pot reduce severitatea bolii la pacienţii vârstnici cu coronavirus.

De aceea, este promiţător faptul că politicienii din unele ţări au început să ţină cont de aceste descoperiri şi să promoveze utilizarea vitaminei D. În SUA, reprezentantul Glenn Grothman a emis recent o Rezoluţie a Camerei pentru a recunoaşte rolul semnificativ pe care aceasta l-ar putea avea în lupta împotriva COVID-19.

David Davis, un politcian britanic, a devenit de asemenea un promotor vocal al utilizării vitaminei D, vorbind recent despre aceasta în Casa Comunelor din Marea Britanie. Citând exemplul regiunii Andaluzia din Spania, unde vitamina D a fost distribuită pe scară largă persoanelor internate în cămine şi unora dintre pacienţi, David a explicat că rata mortalităţii cauzate de COVID-19 s-a redus aproape la jumătate. Descriind vitamina D ca „tratament ieftin, sigur şi aparent eficient”, l-a îndemnat pe Primul Ministru Boris Johnson să ceară consilierilor săi „să analizeze din nou, urgent, ultimele cercetări din Spania”.

Deşi guvernul lui Boris Johnson s-a angajat deja în distribuirea de suplimente gratuite cu doze mici de vitamina D grupurilor de risc din Marea Britanie, până acum doar un număr limitat de persoane le-au primit. Ca o consecinţă, în aceeaşi perioadă în care rata mortalităţii în Andaluzia s-a redus la jumătate, în Marea Britanie aceasta a crescut la mai mult decât dublu.

Utilizată împreună cu vitamina C şi o combinaţie de alte microelemente nutritive, inclusiv anumite minerale, aminoacizi şi extracte din plante, vitamina D poate juca un rol important în a pune capăt pandemiei. În acest scop, depinde de fiecare dintre noi să distribuim cât mai pe larg posibil această informaţie salvatoare de vieţi.-

Articol de Paul Anthony Taylor

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2021/02/spanish-doctors-say-high-dose-vitamin-d-cuts-risk-of-death-from-covid-19-by-60-percent/

Publicat cu permisiune